De gemeente helpt inwoners die willen verduurzamen door middel van een Duurzaamheidslening. Inwoners die hun energielasten willen verminderen, door bijvoorbeeld energiezuinige verwarmingsinstallatie of gevelisolatie, kunnen deze lening aanvragen bij de gemeente. Het afsluiten van de lening loopt via het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting, oftewel SVn. Ook voor sedumdaken en nestgelegenheden kunt u van de lening gebruik maken. Met deze lening kunt u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen voor uw woning financieren.

Tot € 25.000 kunt u voor een relatief lage rente een lening afsluiten bij de gemeente voor verduurzamingsmaatregelen. Het volledige bedrag kan geleend worden zodat u geen rekening hoeft te houden met de btw-teruggave bij zonnepanelen of subsidies. Hiervoor hoeft u niet langs de notaris. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, kunt u uw aanvraag indienen bij SVn. Zij zijn de organisatie die het aanvraagproces van de lening verder afhandelt. 

De looptijd voor leningen van € 2.500 tot € 7.500 is 10 jaar. Leningen van € 7.500 tot € 25.000 krijgen een looptijd van 15 jaar. 

Waarom een Duurzaamheidslening?

De gemeente Voorne aan Zee wil woningeigenaren die willen verduurzamen helpen en stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Met de lening kunnen inwoners van Voorne aan Zee hun huis verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of de woning te laten isoleren. Hierdoor daalt de energierekening, de waarde van het huis neemt toe en het energieverbruik neemt af. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu!

Hoe werkt het?

Stap 1: Eerst vraagt u offertes aan bij leveranciers of installateurs van de beoogde duurzaamheidsmaatregelen. Deze offertes zijn nodig bij het aanvraagproces.

Stap 2: Om de duurzaamheidslening aan te vragen, dient u eerst een toewijzingsbrief van de gemeente te hebben. Deze toewijzingsbrief kunt u hieronder aanvragen via de gele knop.

Stap 3: De gemeente heeft maximaal 8 weken de tijd om uw aanvraag te behandelen. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, dan ontvangt u een toewijzingsbrief. Met deze brief gaat u vervolgens naar SVn om de lening definitief aan te vragen.

Subsidies

Naast leningen is het ook mogelijk om subsidies aan te vragen. 

  • Particulieren kunnen voor onder andere HR++-glas of een warmtepomp gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ga voor meer informatie naar de website van RVO.
  • Voor onder andere sedumdaken en regentonnen kunt u bij het Waterschap Hollandse Delta (WSHD) subsidie krijgen. Kijk hiervoor op de site van het Waterschap.

Aanvragen toewijzingsbrief gemeente

Duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente, klikt u dan op onderstaande knop. U heeft uw Digi-D nodig om de aanvraag te kunnen doen.

Duurzaamheidslening aanvragen voor particulieren:

Duurzaamheidslening aanvragen particulieren

Woning verduurzamen

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning? De gemeente werkt hiervoor samen met de WoonWijzerWinkel, het regionale energieloket voor de gemeente. 

Kijk voor meer informatie of het uitvoeren van een gratis woningscan op www.woonwijzerwinkel.nl. Ook kunt u zelf rondkijken in de showroom voor mogelijkheden. De WoonWijzerWinkel is gevestigd aan de Directiekade 2 in Rotterdam (Heijplaat).

De WoonWijzerWinkel organiseert regelmatig thema dagen en heeft aanbiedingen.

Zonnepanelen op daken

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonne-energie? Dan kunt u terecht op www.zonatlas.nl.

Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Dan kunt u terecht op het Omgevingsloket

Woont u in een beschermd stadsgezicht of een monument? Dan moet u rekening houden met extra regels voor zonnepanelen op monumenten en moet u een vergunning aanvragen via het Omgevingsloket. Voor de voormalige gemeente Hellevoetsluis zijn deze regels al uitgewerkt. De verwachting is dat in 2024 er beleid is voor de hele gemeente Voorne aan Zee.

VvE’s

Voor VvE’s is er een subsidieregeling: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). De SVVE bestaat uit 3 onderdelen waarvoor u apart subsidie aanvraagt: energieadvies, maatregelen en het laten maken van een adviesrapport voor het aanleggen van één of meer oplaadpunten voor elektrische auto's. De regelingen voor het energieadvies en de maatregelen lopen tot en met 31 december 2027 en de subsidie voor het adviesrapport voor oplaadpunten tot en met 31 december 2023. 

Lees meer informatie en de voorwaarden op de website van RVO.

Voor de verduurzaming van VvE’s is er een speciale VvE Energiebespaarlening bij het Warmtefonds SVn. Ga voor meer informatie naar: www.energiesubsidiewijzer.nl.