Energie die we niet verbruiken hoeven we ook niet op te wekken! Besparen en isoleren is dus altijd een goed idee. Wilt u ook uw woning verduurzamen, isoleren, zonnepanelen aanschaffen of overweegt u een warmtepomp? Maak dan vooral gebruik van het energieloket van de gemeente Hier kunt u terecht met al uw vragen.

Meer tips en inspiratie vindt u op de website van MilieuCentraal.

Grote en kleine besparingen

Verwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op de energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kan u dan ook het meest besparen. Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van de energierekening. En ook op koken kunt u besparen, al is dat niet zo veel: alle kleine beetjes helpen.

Bespaar het meest op verwarming

Een thermostaatknop

Als u niet in een zeer energiezuinig huis woont, dan kunt u het meest besparen op verwarming. Zorg dat u verstandig om gaat met de verwarming. Zet de verwarming maximaal op 19 graden, verwarm alleen de ruimte waar u lang bent, houd de deuren dicht, en zet de verwarming een uur voordat u gaat slapen of van huis gaat op 15 graden (of op 17/18 graden als er vloerverwarming is). 

Let op gebruik van warm water

Water verwarmen kost veel energie en geld. Een paar minuten de warme douche of warme kraan laten stromen kost al gauw €0,50. Douch daarom kort en niet te vaak. En laat de warme kraan niet stromen. Gebruik voor spoelen en wassen een teiltje of vul de gootsteen. En was uw handen onder de koude kraan.

Ga slim om met elektrische apparaten

Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan, zoals de koelkast en de wasmachine, gebruiken veel energie. Door verstandig met deze apparaten om te gaan kunt u veel energie besparen. Heeft u een tweede koelkast, zet die dan uit of doe hem weg. Gebruik bij de vaatwasser en wasmachine het eco-programma en zorg dat de machine vol is voor u hem aan zet. Droog de was aan de waslijn, en gebruik de wasdroger niet of zo min mogelijk. En laat niet onnodig het licht branden.

Zoek de stroomslurpers

Kijk ook eens of u stroomslurpers in huis heeft. Als een apparaat warm wordt, gebruikt het veel stroom. Voel dus voorzichtig of een apparaat warm is als hij aan of op stand-by staat. Pas op dat u zich niet verbrandt. Zet apparaten die warm worden echt uit, door de stekker uit het stopcontact te halen, met een stekkerdoos met schakelaar of met een stand-by-killer.