Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Daar nemen we de tijd voor en het gaat stap voor stap. Op dit moment weten we nog niet precies waar we binnen de gemeente starten met een aardwarmtenet. Voor woningen in het buitengebied geldt meestal dat een eigen, individueel warmtesysteem, zoals een warmtepomp, hybride-systeem, zonneboiler of elektrische (vloer)verwarming de beste keuze is.

Waar u ook woont; houd er rekening mee dat er de komende jaren aanpassingen gedaan moeten worden. Start alvast met het isoleren van de woning. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk te isoleren zijn. En maak gebruik van iedere verbouwing en onderhoud aan uw huis om de isolatie te verbeteren. Hierdoor begint u direct met het besparen van energie en verhoogt u uw woongemak. Tegelijk maakt u de woning steeds meer klaar voor een nieuwe warmtebron. Het vervangen van de cv-ketel is pas de laatste stap.

Stap voor stap gaan we onze woningen steeds duurzamer verwarmen. Dat betekent dat we geen aardgas meer gebruiken, maar hernieuwbare energie. En dat we elektrisch of op inductie gaan koken. Maar vooral dat we verwarmen met veel minder gas of stroom dan we eerst deden. Aardgasvrij wonen begint dus met goede isolatie. Maar zorg ook voor betere ventilatie met minder tocht en laat alvast slim leidingen of stroomdraden trekken. Milieu Centraal laat in een helder overzicht zien hoe u in zes stappen van het gas af gaat.